Draadloze over ear koptelefoon

Wil je optimaal genieten van de muziek, zonder door omgevingsgeluiden te worden gestoord en tevens bewegingsvrijheid hebben, dan biedt een draadloze over ear koptelefoon uitkomst. Geen problemen meer met kabels en de storingsgevoeligheid valt over het algemeen ook wel mee. Maar daarmee is nog niet alles over deze headsets gezegd. Zo zullen gamers echt niks hebben aan klassieke koptelefoons. Voor hen is juist communicatie en comfort heel wezenlijk. Hoe lang een accu mee gaat is minstens net zo belangrijk en wat dacht je van de sterkte van het geluidsignaal? We leggen je haarfijn uit wat belangrijk is bij de keuze van een draadloze over ear koptelefoon.

Draagcomfort en afscherming

Juist bij een draadloze over ear koptelefoon is afscherming tegen omgevingsgeluid belangrijk, omdat je al bewegende in verschillende omgevingen terecht komt met ieder weer een andere geluidskarakteristiek. Die geluiden vormen voor jou muziekgenot stoorgeluiden. Daarom is een ooromvattende of oorinsluitende oorschelp ook beter dan een goedkoper model waarbij het foam, schuim, tegen het oor aankomt. Maar dan is er nog een aspect dat meespeelt en we in de volgende alinea uitleggen: gevoeligheid. Naast afscherming tegen ongewenste geluiden is bij een headset het draagcomfort een serieus aandachtspunt. Zeker in geval van reizen of gamen, langdurige activiteiten, gaat het gebrek aan draagcomfort het muziekgenot zeker overheersen. Een criterium dus om rekening mee te houden als je lange tijd aan één stuk een headset wilt dragen. Het gebruikte materiaal en het design van de oorschelp bepalen dit draagcomfort. Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen oplossing hiervoor, ook al zit het verschil hem in de details.

Gevoeligheid van een draadloze over ear koptelefoon

Afscherming tegen omgevingsgeluid is mooi en aardig, maar nooit 100%. Daar zijn immers speciale oorbeschermers voor. Dat is ook niet het doel van een headset. Dus is de gevoeligheid geen te onderschatten factor. In het Engels wordt deze aangeduid als Sound Pressure Level, uitgedrukt in decibel (dB) en is een maat voor de sterkte van het geluid. Hoe hoger die SPL-waarde, hoe meer geluid een headset kan produceren. Zonder verder al te technisch te worden is het zo dat er een relatie is tussen de SPL en de impedantie, de karakteristieke wisselstroomweerstand die niet frequentie-afhankelijk is. De apparatuur waarop je de headset aansluit heeft ook zo’n impedantie. Zorg altijd dat de karakteristieke impedantie van je koptelefoon iets hoger is dan de uitgangsimpedantie van het afspeelapparaat. Ter verduidelijking: als je een veel te hoge waarde (bijv. 600 Ohm) aansluit op een lage waarde van het apparaat (bijv. 16 Ohm), dan zal de volumeknop bij maximale verdraaiing toch maar weinig geluid opleveren. Omgekeerd kan de uitgang van je afspeelapparaat beschadigen. Als stelregel geldt: voor mobiele apparatuur, neem een lage waarde tussen 16 en 50 Ohm en bij audio/video-apparatuur neem een waarde die hoger is dan 250 ohm.

Wat is SPL, karakteristieke impedantie, gewone impedantie en noise cancelling?

We zagen net dat de SPL anders gezegd een maat is die aangeeft hoever je de volumeknop moet uitdraaien om voldoende geluid te hebben bij een juist gekozen waarde. Een andere vuistregel die bruikbaar is ter bepaling van de juiste waarde, als je de uitgangsimpedantie van je afspeelapparaat kent (zie de handleiding ervan) is, dat de (karakteristieke) impedantie van de headset minimaal een factor acht hoger moet zijn die van het afspeelapparaat. We hebben in de vorige alinea de karakteristieke impedantie gezien, die normaliter door fabrikanten wordt opgegeven. Alleen die karakteristieke waarde is constant, niet de impedantie in het algemeen! Die is frequentieafhankelijk of anders gezegd, varieert tussen bassen en treble. Bij een hogere SPL-waarde hoef je de volumeknop minder verder uit te draaien. Dit is handig als je sterk wisselende stoorgeluiden in de omgeving hebt, denk eens aan een verplaatsing door de stad. In die context is nog een ander technisch snufje handig: active noise cancelling. Hierbij wordt een anti-geluid in de headset geproduceerd dat tegengesteld is aan het omgevingsgeluid. Daarmee wordt grotendeels dat omgevingsgeluid uitgefilterd. Heb je dat snufje op je headset, dan hoef je niet meer voortdurend aan de volumeknop te draaien.

De accuduur van een draadloze over ear koptelefoon

Lange luistersessies vereisen comfort, maar niet dat alleen. We hebben het hier immers over draadloze over ear koptelefoons. En die werken nu eenmaal op batterijen of met een accu. Dat betekent dat de gebruiksduur van een batterij/accu essentieel is. Die wordt bepaald door de chemische samenstelling. Zo zijn er accu’s die 17 uur halen en anderen die blijven steken op 6 uur. Al naar gelang je doel kan een 6 uur accu desondanks ruim voldoende zijn. Let wel, dit zijn richtwaarden. Het is afhankelijk van het volume en wat velen vergeten de mismatch tussen de impedanties van je koptelefoon en het afspeelapparaat. Ook al betekent dit laatste juist een langere gebruiksduur, maar daarvoor wel een beperkt maximum volume.

Vragen en advies

Kies de draadloze over ear koptelefoon die je nodig hebt en geniet van je muziek! Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,4
Uitstekend De door mij bestelde hoofdtelefoon kwam snel en goed verpakt binnen. Werkte in één keer. Geen problemen met de betaling. Gewoon goed. 9,2
Perfect "Goede adviezen, snelle levering en meedenkend super." 9,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links